Helder uitgelegd
De wet melding collectief ontslag (WMCO) legt werkgever verplichtingen bij een collectief ontslag. Er is sprake van een collectief ontslag als een werkgever minstens 20 werknemers in één werkgebied van het UWV, binnen drie maanden wil beëindigen (vaststellingsovereenkomsten of beëindigingsovereenkomsten meegeteld). Een voornemen tot collectief ontslag moet de werkgever schriftelijk melden aan het UWV en de betrokken vakbonden.
De belangrijkste verplichtingen die volgen uit de WMCO zijn:
Melding UWV:
De werkgever moet schriftelijk melden:
het aantal overeenkomsten die werkgever wenst te beëindigen (onderverdeling naar functie, leeftijd en geslacht)
het totaal aantal werknemers in dienst
het tijdstip van beëindiging
de selectiecriteria voor ontslag
de berekening van de ontslagvergoedingen
de wijze waarop de werkgever de overeenkomst wil beëindigen (denk aan beëindigingsovereenkomst of UWV procedure)
Of er een ondernemingsraad (OR) is, of het voorgenomen ontslag adviesplichtig is en zo ja, wanneer de OR wordt betrokken.
Raadplegen vakbond
De werkgever moet ook de vakbonden raadplegen. Doel van het overleg met vakbonden is om de mogelijkheden om collectief ontslag te voorkomen, het aantal ontslagen te verminderen of afspraken te maken om de gevolgen van het ontslag te verzachten. Die afspraken worden dan vaak vastgelegd in een sociaal plan. Vakbonden en werkgevers zijn alleen verplicht te overleggen, maar zijn niet verplicht ook daadwerkelijk een sociaal plan uit te onderhandelen.
Wachttijd
Nadat de melding bij het UWV compleet is, begint één maand wachttijd. Tijdens de maand wachttijd mag de werkgever geen uitvoering geven aan het voorgenomen ontslag. Dus gedurende die maand mag de werkgever ook geen beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst aanbieden aan de werknemer. De wachttijd geldt niet als de vakbonden verklaren dat zij zijn geraadpleegd en ze geen bezwaar hebben.
Gevolgen onjuiste toepassing WMCO
Als een werkgever de WMCO niet goed toepast, kan de werknemer het ontslag of de beëindigingsovereenkomst/vaststellingsovereenkomst vernietigen. Dat betekent dat het ontslag achteraf ongeldig wordt verklaard en we ervan moeten gaan dat het ontslag nooit heeft plaatsgevonden. Of te wel, werknemer kan over de periode vanaf de ontslagdatum achterstallig loon claimen en eisen weer toegelaten te worden tot zijn werkzaamheden.
*De WMCO is alleen van toepassing bij bedrijfseconomisch ontslag. De WMCO niet van toepassing op proeftijdontslag, beëindiging wegens aflopen van seizoensarbeid of het eindigen van bepaalde tijd contracten.
3 vragen en antwoorden over de wet melding collectief ontslag
-
De werkgebieden van het UWV zijn:
Friesland en Grningen en Drenthe
Overijssel en Gelderland
Noord-Brabant en Limburg
Zuid-Holland en Zeeland
Flevoland en Utrecht
Noord-Holland
-
De wet melding collectief ontslag geldt alleen voor voorgenomen ontslagen wegens bedrijfseconomsiche redenen. Om te bepalen of de drempel van 20 of meer werknemer gehaald wordt, moeten worden geteld:
ontslag met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst)
ontslag via UWV
ontslag va een cao-ontslagcommissie
ontslag via de kantonrechter
opzegging met instemming werknemer
-
Het UWV stuurt een schriftelijke bevestiging nadat ze de melding hebben ontvangen. Als er nog stukken ontbreken wordt je daarover schriftelijk geïnformeerd. Zolang de ontbrekende gegevens niet zijn verstrekt, wordt de melding geacht niet te zijn gedaan.
Specialisten arbeidsecht
-
Roel van den Dungen
Advocaat
-
Henk van Amerongen
Advocaat
-
Charlotte van den Dungen
Advocaat
-
Judith Tersteeg
Advocaat
![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/61b1d7f85160ff274a1c9f6e/6d986c9a-cfb5-4193-be24-c8d4e11628fd/DT-Advocaten-headerbeeld-Chalotte2.jpg)