Helder uitgelegd
Als er een redelijke grond is om de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen, dan ben je er nog niet. Als werkgever heb je in veel gevallen namelijk ook een herplaatsingsverplichting. Dit betekent dat je - voordat je de ontslagvergunning kunt aanvragen bij het UWV of een ontbindingsverzoek kunt indienen bij de kantonrechter- moet onderzoeken of je de werknemer binnen een redelijke termijn, eventueel na scholing, in een passende functie kunt herplaatsen.
Hierbij wordt van grote werkgevers meer verwacht dan van kleine(re) werkgevers. Heeft jouw bedrijf bijvoorbeeld meerdere vestigingen of is het onderdeel van een concern/groep? Dan moet ook in die andere vestigingen of bedrijven onderzocht worden of er een passende functie is, behalve als de werknemer uitdrukkelijk heeft laten weten dat niet te willen.
Wanneer heb je een herplaatsingsverplichting?
In principe heb je bij elke mogelijke ontslaggrond de verplichting om een herplaatsing te onderzoeken. Dit hoeft alleen niet als een herplaatsing niet in de rede ligt, zoals bij een ontslag op staande voet of bij een ontslag wegens verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.
Inspanningsverplichting
De herplaatsingsverplichting is een zogenoemde ‘inspanningsverplichting’. Dit betekent dat je je als werkgever aantoonbaar (en dus gedocumenteerd) moet inspannen om de werknemer binnen jouw bedrijf/concern/groep te herplaatsen. Het is geen resultaatsverplichting.
Om aan je inspanningsverplichting te voldoen, moet je in ieder geval in kaart brengen welke vacatures er nu zijn of binnen een redelijke termijn aankomen en welke functies worden ingevuld door ‘plaatsmakers’ (tijdelijke krachten, uitzend- en oproepkrachten, ingeleend personeel, zzp’ers en/of AOW’ers). Vervolgens moet je kijken of de betreffende werknemer voor een of meer van die functies in aanmerking komt. Die functies moet je met de werknemer bespreken om te kijken of herplaatsing tot de mogelijkheden behoort.
Scholing
Sluiten de functies niet direct aan bij de vaardigheden of capaciteiten van de werknemer? Dan moet je onderzoeken of herplaatsing in die functies wel mogelijk is na het volgen van scholing. Met scholing wordt een kortdurende opleiding of cursus bedoeld, geen meerjarige opleiding.
Of je als werkgever inderdaad scholing moet aanbieden, hangt af van de omstandigheden van het geval, zoals de financiële situatie van de organisatie, de kosten van de scholing, de duur van het scholingstraject, de duur van het dienstverband en de leeftijd van de werknemer.
Passende functie
Een functie is passend als die functie aansluit bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van de werknemer.
Een werknemer is verplicht om een aanbod voor een passende functie te accepteren. Hierbij hoeven het functieniveau, salaris en de reisafstand niet hetzelfde te zijn als in de huidige functie. Zo is herplaatsing in een lager ingeschaalde functie ook mogelijk, bijvoorbeeld als de werknemer disfunctioneert. Ook is het doorgaans mogelijk om tot maximaal twee salarisschalen af te wijken van het oorspronkelijke salaris.
Wat als de werknemer niet meewerkt aan herplaatsing?
Als de werknemer niet meewerkt aan de herplaatsing, of een passende functie weigert, dan kant dit er niet alleen toe leiden dat hij wordt ontslagen, maar ook dat hij het recht op een transitievergoeding en/of een WW-uitkering verliest.
Heb je hier vragen over?
Zoals je ziet is de herplaatsingsverplichting bij het ontslag van een werknemer een serieus te nemen verplichting. Het is belangrijk om hier als werkgever proactief mee aan de slag te gaan en al je inspanningen goed te documenteren.
Heb je hier vragen over, of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.
Specialisten arbeidsecht
-
Roel van den Dungen
Advocaat
-
Henk van Amerongen
Advocaat
-
Charlotte van den Dungen
Advocaat
-
Judith Tersteeg
Advocaat
![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/61b1d7f85160ff274a1c9f6e/6d986c9a-cfb5-4193-be24-c8d4e11628fd/DT-Advocaten-headerbeeld-Chalotte2.jpg)