Werken / Ontslag

a-grond: bedrijfseconomisch ontslag

Helder uitgelegd

Als je als werkgever de arbeidsovereenkomst met een werknemer wil beëindigen, dan moet je daarvoor een redelijke grond aanvoeren. Dit wordt ook wel een ontslaggrond genoemd. In de wet (artikel 7:669 lid 2 sub a tot en met i van het Burgerlijk Wetboek) wordt limitatief opgesomd wat onder een ‘redelijke grond’ wordt verstaan. Op deze pagina bespreken we het ontslag om bedrijfseconomische redenen, ook wel bedrijfseconomisch ontslag genoemd (ontslaggrond a).

Wat zijn bedrijfseconomische redenen?

Op grond van de wet is een bedrijfseconomisch ontslag alleen mogelijk als de bedrijfseconomische omstandigheden leiden tot het vervallen van arbeidsplaatsen. Hiervan kan onder meer sprake zijn bij:

  • De beëindiging van (een deel van) de bedrijfsactiviteiten.

  • Slechte financiële resultaten (als gevolg van een slechte financiële positie of een afname van werk), die ook in de nabije toekomst niet zullen verbeteren.

  • Een verhuizing van het bedrijf.

  • Outsourcing.

  • Verregaande automatisering of andere technologische veranderingen.

  • Een reorganisatie.

Regels bij bedrijfseconomisch ontslag

Als er bij een reorganisatie of herstructurering arbeidsplaatsen komen te vervallen, staat het je niet vrij om te kiezen welke medewerkers je gaat ontslaan. Je moet namelijk, naast de de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek, rekening houden met de regels uit Ontslagregeling én de uitvoeringsregels van het UWV.

In de Ontslagregeling zijn regels opgenomen over (onder meer) het afspiegelingsbeginsel, de ontslagvolgorde en herplaatsing. En in de Regeling UWV Ontslagprocedure zijn regels opgenomen over (onder meer) de procedure en de te gebruiken formulieren.

Ontslag aanvragen bij het UWV

Net als bij de b-grond (ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid) moet je voor een ontslag op de a-grond vooraf toestemming krijgen van het UWV om de arbeidsovereenkomst op te zeggen.

Daarbij moet je de bedrijfseconomische omstandigheden kunnen aantonen en kunnen toelichten waarom het laten vervallen van arbeidsplaatsen (bezien over een toekomstige periode van 26 weken) noodzakelijk is voor een doelmatige bedrijfsvoering.

Collectief ontslag?

Wil je binnen drie maanden tijd de arbeidsovereenkomsten beëindigen van 20 of meer werknemers die werkzaam zijn in één werkgebied van het UWV (vaststellingsovereenkomsten of beëindigingsovereenkomsten meegeteld)? Dan moet je dit schriftelijk melden aan het UWV en de betrokken vakbonden. Ook moet je de ondernemingsraad (als die er is) om advies vragen en met de vakbonden overleggen over de voorgenomen ontslagen. Dit vloeit voort uit de Wet melding collectief ontslag (WMCO). Daarover lees je hier meer. In geval van collectief ontslag is het aan te raden om ook een sociaal plan op te stellen.

Heb je hier vragen over?

Een bedrijfseconomisch ontslag is eigenlijk altijd een complex en tijdrovend proces, zeker als er meerdere arbeidsplaatsen komen te vervallen. Als werkgever moet je heel zorgvuldig, strategisch en stap voor stap te werk gaan en ieder ontslag goed kunnen onderbouwen. Ook moet je veel informatie en documenten aanleveren bij het UWV. In de praktijk zien we regelmatig dat werkgevers hier zelf niet uitkomen, of belangrijke stappen overslaan. Vaak met een afwijzing door het UWV tot gevolg. Wij raden werkgevers dan ook aan om dit proces goed voor te bereiden en tijdig juridisch advies in te winnen.

Als je hier vragen over hebt, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Specialisten arbeidsrecht

  • Roel van den Dungen

    Advocaat

  • Henk van Amerongen

    Advocaat

  • Charlotte van den Dungen

    Advocaat

  • Judith Tersteeg

    Advocaat

Samen maken wij het verschil in de aanpak van jouw belangen.