Helder uitgelegd
Als je de arbeidsovereenkomst met een werknemer wil beëindigen, dan moet je daarvoor een redelijke grond aanvoeren. Dit wordt ook wel een ontslaggrond genoemd. In de wet (artikel 7:669 lid 2 sub a tot en met i van het Burgerlijk Wetboek) wordt limitatief opgesomd wat onder een ‘redelijke grond’ wordt verstaan. Op deze pagina staan we stil bij de zogenoemde b-grond: ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid door ziekte.
Opzegverbod tijdens ziekte
Als een werknemer ziek is, geldt tijdens de eerste 104 weken een opzegverbod. Dit betekent dat je de werknemer in deze periode in principe niet mag ontslaan. Zijn die 104 weken (bijna) voorbij? En is er onvoldoende uitzicht op herstel? Dan komt een ontbinding wegens langdurige arbeidsongeschiktheid in beeld.
Ontslag aanvragen bij het UWV
Net als bij de a-grond (ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden) moet je voor een ontslag op de b-grond vooraf toestemming krijgen van het UWV om de arbeidsovereenkomst op te zeggen.
Let op: is er sprake van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tussentijds opzegbeding? Dan staat de weg naar het UWV niet open, maar kan je de kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van artikel 7:671b lid 1 sub c van het Burgerlijk Wetboek. Je kunt deze weg ook bewandelen als het UWV de ontslagaanvraag weigert. De kantonrechter is dan gebonden aan dezelfde criteria als waaraan UWV deze zaak moet toetsen.
Een ontslagaanvraag bij het UWV is pas mogelijk als niet aannemelijk is dat de werknemer binnen 26 weken herstelt en weer, al dan niet aangepast, aan het werk kan. Bovendien moet je als werkgever aannemelijk maken dat:
Het niet mogelijk is om de werknemer binnen redelijke termijn en al dan niet met behulp van scholing te herplaatsen in een andere passende functie; of
Herplaatsing in redelijkheid niet van hem verlangd kan worden.
Redelijke termijn & passende functie
In het algemeen geldt de wettelijke termijn als redelijke termijn voor herplaatsing. Afhankelijk van de duur van het dienstverband is dit 1, 2, 3 of 4 maanden.
Een passende functie is een functie die aansluit bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van de werknemer.
Wet Poortwachter
Naast de hiervoor genoemde eisen, zal het UWV ook toetsen of werkgever en werknemer zich hebben gehouden aan de re-integratieverplichtingen uit de Wet Poortwachter.
Transitievergoeding?
Ook als je het dienstverband van de werknemer op grond van langdurige ziekte beëindigt, moet je de werknemer een transitievergoeding betalen (als voldaan is aan de voorwaarden). Je kunt hiervoor compensatie aanvragen bij het UWV.
Heb je hier vragen over?
Heb je vragen over de re-integratie van een zieke werknemer? Of wil je advies over de ontslagaanvraag? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.
Specialisten arbeidsrecht
-
Roel van den Dungen
Advocaat
-
Henk van Amerongen
Advocaat
-
Charlotte van den Dungen
Advocaat
-
Judith Tersteeg
Advocaat
![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/61b1d7f85160ff274a1c9f6e/6d986c9a-cfb5-4193-be24-c8d4e11628fd/DT-Advocaten-headerbeeld-Chalotte2.jpg)