Wijzigen arbeidsvoorwaarden
Er zijn van die situaties dat je als werkgever de arbeidsvoorwaarden wilt wijzigen. Nu zijn de afspraken over arbeidsvoorwaarden in de meeste gevallen schriftelijk vastgelegd in een cao, de arbeidsovereenkomst of een personeelshandboek/arbeidsvoorwaardenregeling. Het uitgangspunt is dat deze afspraken niet kunnen worden gewijzigd, behalve als jij en je werknemers het hierover eens worden.
Doorgaans zal het niet zo ingewikkeld zijn om het eens te worden over een wijziging die een verbetering van de positie van de werknemers inhoudt. Maar als een wijziging een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden inhoudt, kan dit lastiger zijn. Daarom heb je als werkgever ook de mogelijkheid om arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. Dit kan op drie manieren:
Via een eenzijdig wijzigingsbeding
De meest eenvoudige manier om dit te doen is via het eenzijdig wijzigingsbeding. Dit is een bepaling in de cao, de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek waarin staat dat je de arbeidsvoorwaarden eenzijdig mag wijzigen. Om daadwerkelijk eenzijdig te mogen wijzigen, moet voorwaarden zijn voldaan:
Het eenzijdig wijzigingsbeding moet schriftelijk zijn overeengekomen.
Je moet als werkgever een zodanig zwaarwegend belang bij de wijziging hebben dat het belang van de werknemer naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken. Je moet dit zwaarwegende belang bovendien aannemelijk kunnen maken.
Let op: heeft de OR ingestemd met of positief geadviseerd over de wijziging? Dan betekent dit niet automatisch dat je de wijziging dan ook meteen mag doorvoeren. Je moet dan nog steeds voor elke medewerker een individuele belangenafweging maken.
Met een beroep op ‘goed werknemerschap’ (artikel 7:611 BW)
Is er geen eenzijdig wijzigingsbeding overeengekomen? En stemt je werknemer niet in met de wijziging? Dan kan je de wijziging toch doorvoeren met een beroep op ‘goed werknemerschap’. Ook dan moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:
Er moet sprake zijn van gewijzigde omstandigheden, die aanleiding geven om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen.
Daarvoor moet je als werkgever een redelijk voorstel hebben gedaan.
Van de werknemer moet - gelet op diens persoonlijke omstandigheden - in redelijkheid kunnen worden gevraagd dat hij instemt met dit voorstel.
Op basis van ‘redelijkheid & billijkheid’ (artikel 6:248 BW)
De laatste - en minst makkelijke - mogelijkheid is om de arbeidsvoorwaarde(n) eenzijdig te wijzigen met een beroep op de redelijkheid en billijkheid. Dit is alleen mogelijk als het in stand houden van de arbeidsvoorwaarde(n) naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.
Heb je hier vragen over?
Heb je hier vragen over, of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.
![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/61b1d7f85160ff274a1c9f6e/6d986c9a-cfb5-4193-be24-c8d4e11628fd/DT-Advocaten-headerbeeld-Chalotte2.jpg)